Începutul lumii în varianta chineză

După 4 luni de carantină, am început să cautăm locuri de vizitat care respectă regulile sanitare dar totuși sunt deschise. Nevoia de nou este chinuitoare, mai ales după atât de mult timp de stat în casă și mers la slujbă. Așadar, atunci când am primit o invitație să vizităm o colecție de himere chinezești de la începutul lumii, încântarea a fost mare. Cu toate astea, am amânat vizita asta aproape o lună până când a venit acel moment în care vremea e perfectă pentru o plimbare, când ai timp perfect în intervalul 2-6 când e deschis muzeul și când ești gata să admiri exponatele. Acel moment a fost azi dupăamiază. Din păcate nu am avut voie să facem poze, deși până să aflăm această informație aveam deja câteva poze pe care le pun aici având în vedere că circulația nu este chiar atât de mare pe blogul meu micuț. Ideea colecției mi-a plăcut în mod particular, eu fiind foarte receptivă la himere și ființe imaginare, dar și la jad.

Așa am aflat de cele 4 animale sacre și anume o broscuță, un dragon, o pasăre gen phoenix, și o felină numită Qilin, reprezentate mai jos, care în unele versiuni ale genezei în varianta chinezească au ajutat la facerea lumii.

Geneza chinezească are ca figură centrală Pan Ku, zeul primordial și creatorul lumii, o ființă antropomorfă. Trezit dintr-un somn îndelungat, Pan Ku a început să creeze lumea într-un proces care a durat 18000 de ani. Pan Ku a separat yin and yang cu o singură lovitură a toporului lui gigantic și astfel a creat Pământul (nămolâtul yin) și Cerul (yang limpezit). Ca să le țină separate, Pan Ku a stat între ele, împingând cerul câte 3 metri pe zi, cu Pământul îngroșându-se 3 metri și Pan Ku crescând și el 3 metri pe zi.

Colecția este plină de bijuterii și diverse figurine din jad, foarte expresive și deosebit de frumos lucrate. Părerea mea sinceră că este că utilitatea multora dintre piesele rămase s-a pierdut în negura timpului și nici cu gândul nu gândim la ce ar fi putut fi folosite diverse discuri și coloane, care par mai degrabă parte dintr-un mechanism și nu așa frumos aranjate în 2D cum și-au imaginat artiștii responsabili pentru această colecție.

Pentru localnici, găsiți mai multe informații aici: Fondation Baur.

Programul de vizită: Marți-duminică 14.00 – 18.00

Preț bilet: 10 Chf (sâmbătă – duminică e gratis pentru toată luna martie).

Adresa muzeului:

Fondation Baur, Musée des Arts d’Extrême-Orient
8 rue Munier-Romilly
1206 Genève

2 comentarii

  1. Foarte interesante exponatele, dacă as avea și cunoștințe despre mitologia chineză cu siguranță as aprecia altfel…
    V-ați mutat în Geneva definitiv?
    O săptămână bună!
    Carmen

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s