O zi pe drum: Flåm

De vreo două săptămâni pândim o zi cu soare și fără nori – dacă sunt nori, am învățat noi din greu, există oricând posibilitatea să plouă. Săptămâna asta am avut noroc de vreo 3 zile în rând, ba chiar cu temperaturi de vară, așa că ne-am luat liber ca să ne bucurăm de soare. Scopul călătoriei: o berărie vikingă construită ca o biserică de lemn veche, cu bere artizanală numită Ægir aflată într-un orășel turistic numit Flåm, pe malul unui fiord.  Despre Flåm am mai povestit aici.

IMG_1195
Ægir brewery in Flåm

Adevărata aventură: drumul până acolo, de 168 km spre est, cam 2 ore și jumătate, printr-o zonă fenomenal de frumoasă. Drumul este cel care unește vestul țării cu estul, adică Bergenul cu Oslo și într-o zi de joi, vara, este destul de liber. Doar că noi, plecând de dimineață am mersul cu soarele în față, spre est, iar la întoarcere tot spre soare, spre vest. Am reușit să fac totuși câteva poze reușite 🙂

Prima oprire, pentru un prânz rapid și reîncărcarea bateriei a fost in Voss, stațiune turistică, mai degrabă de iarnă. Vara, cam pustiu. Am reușit să găsim o terasă mai plină unde am servit o salată de pui cu sos caesar și am hrănit o pisică tărcată portocalie cu o felie destul de zdravănă de piept de pui.

În Flam am ajuns o oră și un pic mai târziu, printr-o mare imensă de oameni, care pe biciclete, pe jos, cu undițe, pregătiți de drumeții sau de plajă. Am găsit un loc de parcare liber, spre norocul nostru, neașteptat de ușor și ne-am pierdut în mulțime. Am găsit totuși un loc de picnic, un pic la umbră și ne-am băut liniștiți cafelele.

 O hartă cu locul și atracțiile Flamului găsiți aici.

Cel mai stresant moment al călătoriei: un tunel strâmt de 11 km, între Gudvangen și Flam (de fapt cei aproape 20 de km dintre cele 2 orașe sunt pe sub munți): Gudvangatunnelen, care se continuă bineînțeles cu un tunel mai mic, de doar 5km, Flenjatunnelen.

Gudvangatunnelen este al doilea ca lungime din Norvegia, primul având 24 de km lungime, aflat la doar 7 km est: Lærdalstunnelen, care este și cel mai lung tunel din lume.

Screen Shot 2017-07-22 at 15.32.21.png

1 comentariu

Ce părere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s